La regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Benetússer, en col·laboració amb la Fundació Arquitectura Tècnica Valenciana del Col·legi d’Aparelladors de València, va organitzar el taller didàctic ‘Construïm un molí’ amb l’objectiu de revelar alguns dels secrets més interessants d’aquestes infraestructures hidràuliques a les noves generacions. El lloc triat per a l’activitat va ser la coneguda plaça del Molí de la localitat situada al costat de l’històric molí de farina i, posteriorment, d’arròs de Benetússer. “Els xiquets i xiquetes participants han pogut aprendre en el mateix lloc en el qual s’ha desenvolupat part de la història de Benetússer, una manera estupenda d’ensenyar-los a valorar les nostres edificacions i a voler saber més del nostre passat a través de la curiositat i el treball manual”, va destacar la regidora de Patrimoni, Reme Navarro i Alapont.
D’aquesta manera, durant un matí, 35 participants que comptaven entre 5 i 12 anys van poder recrear i dissenyar la seua pròpia maqueta del molí de Benetússer per a conéixer les diferents parts que el componia com eren la mola, les aspes de la roda, el gir de l’eix o com s’aprofitava l’aigua provinent de les séquies. “Capa a capa revelem els secrets del nostre patrimoni hidràulic, tan important en el territori valencià i que és part integrant de Benetússer, dels nostres orígens, per la qual cosa és essencial que ho continuem posant en valor”, va afegir Reme Navarro i Alapont.
Un patrimoni en procés de rehabilitació
Des de l’any 2020 l’Ajuntament de Benetússer, a través de la seua àrea de Patrimoni, està treballant en un potent projecte arqueològic i arquitectònic que tracta de traure a la llum i conservar els secrets de l’antic Molí Arrosser, peça fonamental del conjunt d’arquitectura hidràulica que s’estén per l’horta valenciana des de l’època islàmica fins l’actualitat.
Després d’un exhaustiu estudi arqueològic per a conéixer en profunditat el valor dels objectes i de la història constructiva, es va realitzar una anàlisi arquitectònica de l’edifici de cara a establir els criteris d’intervenció per a condicionar i consolidar l’estructura que albergara les instal·lacions i els serveis necessaris per a convertir-se en un futur espai museístic visitable.
Actualment, el projecte de rehabilitació es troba en fase d’avaluació per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, després de la qual està previst iniciar la consolidació i reforç estructural de l’edifici amb el qual s’abordarà el desmuntatge i trasllat de part de la maquinària del molí, amb l’objectiu de permetre executar els reforços estructurals necessaris.